Software Required: Benodigde Software: Photoshop 7.0.1/CS & Second Life

Mocht je bereid zijn dit artikel in een andere taal te vertalen, stuur me dan een . Bedankt!

Template Setup

Laten we stap voor stap doorlopen hoe je je eerste zelfgemaakte kledingstuk maakt: een simpel shirt.

 1. Laten we eerst onze template opzetten om je te helpen. Sleep de UV_map layer boven je Working Layer. Heb je uitleg nodig over de SL templates, bekijk dan de Leer kleding maken in Second Life®
 2. Selecteer de UV_map layer en druk Control-I (Mac: Command-I) om de afbeelding in negatief te zien. (fig. 1)

 3. Fig. 1
 4. Verander de Blending Mode in de UV_map layer van "Soft Light" naar "Normal." Je kan het Blending Mode menu vinden in het Layers tabblad naast het Opacity menu.
 5. Verander de Opacity in de UV_map layer naar 15%
 6. Selecteer de Working layer en verander de opacity naar 100%. Hierdoor krijgen je een witte achtergrond waarop je kan werken. Verberg de Overlay layer.

Fig. 2

De template ziet er nu uit als de schone lei die ik gebruik wanneer ik al mijn zelfontworpen kleding maak. (fig. 2). Hoewel de Overlay and Background layers kunnen helpen om te zien of ik genoeg van het werkgebied heb bedekt, vind ik ze niet gedetailleerd genoeg om mee te werken, vooral als je precies werk doet. Daar komt bij, zoals je zal zien, dat UV map layer ons zal begeleiden wanneer we onze stoffen van voor naar achter willen laten aansluiten.

Het shirt maken en opslaan


  Fig. 3
 1. Laten we eens wat kleur toevoegen door de working layer te vullen met rood. In het Edit menu kies je het Fill commando. In de Fill dialog box, in de Contents area, kies je Color... uit het drop-down menu. Kies een mooie roodtint met de color picker en bevestig je selecties. De working layer zou nu compleet gevuld moeten zijn met de rode kleur die je gekozen hebt. (fig. 3)

 2. Fig. 4
 3. Kies de Horizontal Type Tool vanuit de toolbox (druk "T"). Plaats een willekeurig symbool – ik heb hier een sterretje geplaatst – op het borstgebied, waarbij je UV map als een gids gebruikt om te kijken waar het sterretje moet komen. Ik heb mijn sterretje wit gemaakt, maar je kan natuurlijk elke kleur kiezen die je wilt. (fig. 4)
 4. Sla je werk op onder een andere naam, zodat je niet over je template heen schrijft.

 5. Fig. 5
 6. Verberg nu de UV_map layer en maak je afbeelding plat (Layer Menu\Flatten). Je drukt op ok zodra gevraagd wordt "Discard hidden layers." (fig. 5)


 7. Fig. 6
 8. Nu ben je klaar om je afbeelding op te slaan zodat je hem kan uploaden naar Second Life. In het File menu kies je Save As... en benoem je jouw file. Het file Format moet Targa zijn, die selecteer je in het menu. Nu zou je file de extensie .TGA moeten hebben. (fig. 6)


 9. Fig. 7
 10. Als je een Targa afbeelding wilt opslaan, zal je gevraagd worden om uit wat resolutie opties te kiezen. Kies in dit geval 24 bit/pixel. Dit leg ik later uit. (fig. 7)

Je shirt in Second Life maken en uploaden


  Fig. 8
 1. Start Second Life. Als je bent ingelogd, kies je Upload Image (dit kost L$10) in het File menu. Zoek je zojuist gemaakte .TGA file en upload het. (fig 8)


 2. Fig. 9
 3. Vanaf versie 1.3 liet Second Life je eerst je zelfgemaakte kleding zien voordat je ze upload. Je kon zelfs inzoomen en ronddraaien om te zien of je de stoffen goed had geplaatst. Dit was erg hulpvol met complexe stoffen met naden en patronen die goed geplaatst moesten worden op met name mouwen en schouders. (fig. 9)
 4. Klik met de rechtermuisknop op je avatar en kies Edit Appearance uit het menu.
 5. In het Appearance settings menu (dat je vast wel kent) selecteer je het Shirt tabblad en klik je Take Off om eventueel het shirt dat je nu draagt te verwijderen. Hopelijk heb je een BH aan anders sta je daar! Als je shirt uit is, klik je Creat New Shirt. Nu zal je avatar een standaard wit shirt dragen.


 6. Fig. 10
 7. Klik op het witte vakje Fabric om de stoffenkiezer te openen. (fig. 10)
 8. Zoek de door jouw gemaakte stof op (de TGA file) en klik op OK.


Fig. 11

In plaats van je stof te kiezen met de stoffenkiezer kun je hem ook rechtstreeks vanuit je inventory slepen naar de stoffenkiezer. Gefeliciteerd, je hebt je eerste shirt gemaakt!

Over kleuren en kleding

Een stof kan binnen Second Life standaard een bepaalde kleur hebben. Deze kleur is gekoppeld aan de kleur van de stof die je in Second life ziet. Hoewel dit officieel niks met kleuren te maken heeft, kun je de kleding toch tot op zekere hoogte aanpassen. Als de kleur van de stof wit is, is de kleur op je shirt hier precies op aangepast. Als je in het vorige voorbeeld het shirt een witte achtergrond hadden gegeven en het symbool zwart hadden gemaakt, had je de witte achtergrond binnen Second Life nog aan elke gewenste kleur aan kunnen passen

De voorbeelden in figuur 12-14 laten zien dat je een blauwe kleur kunt geven aan witte stof. De uitkomst is een blauw shirt met dezelfde kleur. Als je van plan bent je gemaakte kleding te verkopen, maak je kleding die door je klanten nog zelf gekleurd kan worden door een neutrale achtergrond kleur te gebruiken.


Fig. 14

Fig. 13

Fig. 12