Benodigde software: geen

Mocht je bereid zijn dit artikel in een andere taal te vertalen, stuur me dan een . Bedankt!

Building Blocks

Kleding in Second Life® kan bestaan uit soms wel negen verschillende onderdelen voor verschillende delen van je avatar. Om de verschillende typen kleding te maken, heeft Linden Lab een aantal Adobe® Photoshop® templates ter beschikking gesteld. Er is geen aparte template voor elk individueel kledingstuk, maar één totale set die je voor meerdere kledingstukken kunt gebruiken. Hier onder staat een lijst met kledingstukken en de templates die je nodig hebt om elk kledingstuk te maken:


Bovenlichaam Template

Bovenlichaam Template

  • Handschoenen
  • Shirt
  • Ondershirt

Boven- en onderlichaam Templates

  • Jas

Onderlichaam Template

Onderlichaam Template

  • Broek
  • Onderbroek
  • Schoenen
  • Sokken

Rok Template

Rok Template

  • Rok

Download de Templates

Download één van de volgende sets templates. De huidige (7 Jan 2007) individuele template downloads missen enkele belangrijke onderdelen waarnaar wordt verwezen in mijn tutorials.

Template Structuur


Template Structuur

De kledingtemplate files zijn zo gemaakt om je te helpen je afbeeldingen of stoffen aan te brengen op het van toepassing zijnde deel van het lichaam zonder gaten of naden. Eén ding waar je bij het maken van kleding rekening mee moet houden, is dat de Second Life avatars zodanig naar eigen wens zijn aan te passen, dat het moeilijk kan zijn kleding te maken voor ieder lichaamstype. Daardoor kan het voorkomen dat kleding die op jouw avatar prima past, uitgerekt of misvormd kan lijken op andere avatars, wiens lichaamsbouw drastisch afwijkt van de standaard maten.

Overlapping en Achtergrond


Voor & Achter Lijnen Zijn Verbonden

Deze lagen voorzien in een goede basistemplate voor de randen waarbinnen je stoffen geplaatst moeten worden. Er zijn gekleurde randen in aangebracht om aan te geven welke naden elkaar moeten raken. De rode lijn aan de voorkant zal aansluiten op de rode lijn op de achterkant zodra je het kledingstuk op je avatar toepast.

UV Map


UV Map

Een UV map is een technische term voor een tweedimensionale (2D) blauwdruk voor een driedimensionaal (3D) object. Waarom heet het UV? UV is eigenlijk een afkorting voor UVW, wat simpelweg de 3 letters zijn die alfabetisch voor XYZ komen, die, zoals we allemaal weten, de assen zijn die driedimensionale ruimte aangeven.

De lijnen op de UV map beschrijven de verbonden vormen die, in combinatie, je avatar driedimensionaal maken. Als je jouw avatar opnieuw vormgeeft, zijn het díe lijnen die rekken en krimpen. De UV map helpt je de verschillende delen van je kleding precies op elkaar aan te laten sluiten.