Benodigde Software: Photoshop 7.0.1 of hoger of Paint Shop Pro 9

Mocht je bereid zijn dit artikel in een andere taal te vertalen, stuur me dan een . Bedankt!

Als je Photoshop 7.0 gebruikt, upgrade dan naar Photoshop 7.0.1. Klik hier voor meer informatie.

Alpha Channels

Alpha channels, ook bekend als alpha masks, kunnen erg verwarrend zijn voor de beginnende kledingontwerper, maar als je dit eenmaal onder de knie hebt zijn ze de sleutel naar het ontwerken van spannende en dynamische voorwerpen met gebruik van stoffen. Het concept op zich is geen complex iets, als je het eenmaal door hebt zul je je afvragen hoe je ooit zonder hebt gekund.

Zoals een stempel of Halloween Masker

 1. Het beste RL voorbeeld dat ik kan bedenken is een stempelsjabloon. Hopelijk hebben jullie er allemaal wel eens één gebruikt, maar voor die mensen die niet weten wat het is volgt hier een korte uitleg. Brieven of plaatjes worden uit een papier, uit karton of uit plastic geknipt. Dit blad wordt dan ergens anders overheen gelegd (papier, doos, muur) en er wordt overheen geschilderd. Zo wordt de verf alleen aangebracht waar de gaten in het bovenste vel zijn aangebracht en nergens anders.
 2. Het stempelsjabloon gebruik je als een masker, net zoals een Halloween masker waar de ogen zijn uitgeknipt en de rest van het gezicht wel is bedekt. In plaats van de computer te laten zien welk gedeelte van de afbeelding gezien moet worden en welk gedeelte verborgen moet zijn, gaan we hem laten zien welk gedeelte gevuld en welk gedeelte transparant moet zijn.
 3. alpha_ChannelsPaletterRGB_t.jpg
  Channels Tabblad
 4. In de digitale wereld bestaan afbeelding uit kleine stipjes op je scherm genaamd pixels. Elke pixel kan bestaan uit een mix van drie kleuren: rood, groen en blauw ( ook bekend als RGB). Je kan deze 3 kleurkanalen in Photoshop zien in het Channels Tabblad. Helaas is de implementatie van Paint Shop Pro’s RGB channels niet zo mooi en handig, maar je kan ze zien door in het Image menu Split Channel en Split RGB te selecteren uit het submenu.
 5. Een alpha channel is een zwart/wit afbeelding wiens waarden de transparantheid weergeven. Zwart betekent 100% transparant, wit betekent 0% transparant, met andere woorden, compleet gevuld. Grijs, de kleur die tussen zwart en wit inzit, kan tussen de 1 en 99% transparantheid aangeven.

 6. alpha_rebus_t.jpg alpha_rebusinps_t.jpg

Waarvoor worden Alpha Channels gebruikt?

 1. In Second Life zul je alpha channels vooral gebruiken om de vorm van je kleding aan te geven of om gedeelten van je objecten (zoals ramen) doorzichtig te maken. Als het goed is begrijp je nu wat beter wat alpha channels zijn. Het volgende voorbeeld zal het hopelijk wat duidelijker maken, dus als je het nog niet helemaal begrijpt, even doorbijten.
 2. alpha_rebus_clothing.jpg

Een simpele Alpha Channel in Photoshop gebruik maken van een selectie.

 1. Dit zal niks luxe worden. We willen alleen een simpele stof maken met een alpha channel. Je gaat een blauwe stof maken met een transparante rand.
 2. alpha_ps_newdoc_thumb.jpg
  Fig. 1
 3. Open Photoshop en maak een nieuwe afbeelding aan van 256x256 pixels.

 4. alpha_ps_fill_thumb.jpg
  Fig. 2
 5. Vul de afbeelding met blauw (of elke gewenste kleur) door in het Edit menu Fill... te kiezen. Kies vervolgens uit het Use: menu de Color.

 6. alpha_ps_marqueebox_thumb.jpg
  Fig. 3
 7. Gebruik te vierkante Selection Tool alpha_ps_toolbox.gif om een vierkant gevormde selectie te maken in het midden van je afbeelding.

 8. alpha_ps_saveselection.jpg
  Fig. 4
 9. Kies in het Select menu Save Selection.... Je hoeft nu alleen nog maar op OK te drukken; Photoshop zal er zelf de naam 'Alpha 1' aan geven.

 10. alpha_ps_newalpha_thumb.jpg
  Fig. 5
 11. Deze volgende stap is niet verplicht, maar ik wil dat je ziet wat je zojuist hebt gemaakt. In het Layers palette verander je de Channels tab en zie hier, onderaan staat een nieuw channel genaamd "Alpha 1" – dat is je nieuwe alpha channel. Zoals je zult zien is dit een zwarte doos met een wit vierkant in het midden. Het wit vertegenwoordigd het oppvervlak dat gevuld zal zijn (in dit geval blauw) en het zwart het gebied van je afbeelding dat doorzichtig zal zijn.
 12. Maak je afbeelding plat door in het Layer menu te kiezen voor Flatten Image. Dit is een hele belangrijke stap die altijd gedaan moet worden voordat je je afbeelding opslaat als een TGA file.

 13. alpha_ps_tgaoptions_thumb.gif
  Fig. 6
 14. Nu ga je naar het File menu en kies je voor Save of Save As... en je kiest Targa als extensie. Zorg er voor dat Alpha Channels daaronder is geselecteerd (dit zou standaard moeten zijn). Kies vervolgens voor 32 bits/pixels wanneer hier om wordt gevraagd.

 15. Upload je nieuwe afbeelding naar Second Life, maak een doos en pas je nieuwe afbeelding toe op de doos. Zie je hoe het oppervlak rondom je gekleure vierkant transparant is? Je hebt nu je eerste stof gemaakt met behulp van een alpha channel.
 16. alpha_ps_primshot_three_t.gif
  Fig. 7

Een simpel Alpha Channel in Paint Shop Pro 9 gebruik makend van een selectie

Er is mij verteld dat PSP’s alpha channel support veranderd is sinds de laatste versies, dus deze tutorial is een beetje verouderd (en ik zal het niet updaten omdat ik PSP zelf niet meer). Sorry!

  alpha_psp_newimage_t.gif
  Fig. 1
 1. Open Paint Shop pro en maak een nieuwe afbeelding van 256x256 pixels.
 2. Vul de afbeelding met blauw (of elke andere gewenste kleur). Selecteur de kleur uit het Materials palette. Kies dan de Flood Fill tool from uit de toolbar of druk F op je keyboard. Zodra deze tool is geselecteerd kun je overal op je afbeelding klikken om hem te vullen met kleur.

 3. alpha_psp_selection_t.gif
  Fig. 2
 4. Gebruik je Selection Tool (druk S op je keyboard) en maak een vierkante selectie in het midden van je afbeelding.

 5. alpha_psp_saveselection_t.gif
  Fig. 3
 6. Kies uit het Selections menu Load/Save Selections > Save Selection to Alpha Channel. Druk vervolgens op Save.
 7. Ga nu naar het File menu en kies Save of Save As... en kies Truevision Targa als extensie. Je zal nu een waarschuwing zien die vertelt dat je slechts één alpha channel kan opslaan in je afbeelding en dat is wat we willen, dus klik daar vooral op Yes.
 8. Upload je nieuwe afbeelding naar Second Life, maak een doos, en pas je nieuwe afbeelding toe op je doos. Zie je hoe het oppervlak rondom het gekleurde vierkant doorzichtig is? Je hebt je eerste stof gemaakt met behulp van alpha channel.
 9. alpha_ps_primshot_three_t.gif
  Fig. 4
Eerste versie: 25 April 2004
Herziene versie: 6 Jan 2007
Nederlands versie: 7 May 2007 by Anastasia Riederer (SL)